Tips bij een spandoek laten drukken

spandoek

Ga jij voor het eerst in je leven een spandoek laten drukken? Dan komt er een boel op je af. Van de keuze van het juiste materiaal, tot het maken van een ontwerp: als je dit niet iedere dag doet, heb je veel om over na te denken. Maar het goede nieuws is: als je het in één keer goed aanpakt, heb je een doek waar je op veel momenten plezier van gaat hebben. Waar moet je op letten als je een spandoek gaat laten drukken? Wij geven je deze tips mee, waarmee je keer op keer een topresultaat neerzet!

1) Niet té veel tekst

Een spandoek is niet de plaats om een compleet essay op te laten drukken. Een korte, kernachtige tekst is meer dan voldoende! Bedenk altijd dat een snelle voorbijganger je tekst moet kunnen lezen én begrijpen: en die voorbijganger heeft vaak maar een fractie van een seconde. Geen lopende volzinnen dus, maar één of twee tekstblokken waarin je de belangrijkste informatie terugvindt. Anders neemt het je hele spandoek over, en gaat niemand het lezen!

> Houd het leesbaar voor de voorbijganger

2) Afbeeldingen met een goede resolutie

Hoe groter je spandoek, hoe belangrijker de grootte van de gebruikte afbeelding of afbeeldingen. Neem je afbeeldingen met een te lage resolutie, dan loop je het gevaar dat jouw spandoek er straks korrelig of slecht van kwaliteit uit komt te zien. En niets is zo lelijk als een spandoek waarop je de pixels kunt tellen! Ga dus voor kwaliteit en kies voor afbeeldingen die dat ook overbrengen. Voor een spandoek zou je eigenlijk geen afbeeldingen met een resolutie van lager dan 72 dpi moeten gebruiken.

> Minimale resolutie voor een spandoek: 72 dpi

3) Houd de rand vrij

Laat je een spandoek maken, dan heb je langs de randen te maken met een zoom of met ophangogen. Het is wel handig om je hier bewust van bent bij het maken van je ontwerp. Laat dus minimaal 5 cm langs de randen ‘vrij’ en zorg ervoor dat er in ieder geval geen belangrijke tekst of een belangrijk deel van de afbeelding in terecht komt. Voordat je het weet loopt er precies een zoomrand of ophangoog precies door onmisbare informatie! Dat wil je natuurlijk voorkomen.

> 5 cm afloop aanhouden in je ontwerp

4) Maak je doek niet te klein

Een groot voordeel aan spandoeken is dat je voor een relatief lage prijs een enorm statement kunt maken. Maak hier dus gebruik van en ga zeker niet te klein qua formaat! Voor je het weet zit je met een klein, zielig doekje ter grootte van een vlaggetje, op een plek waar een groot spandoek juist zo goed had gestaan.

Grote spandoeken kun je net zo makkelijk ophangen met de juiste spansystemen en maken zó veel meer impact. Bij twijfel: go big or go home! Hoe groot het spandoek ook is, textiel kun je altijd makkelijk opvouwen en opbergen.

> Groot formaat, grote impact

Hulp nodig met je spandoek?

Kun je wel wat meer tips gebruiken bij het maken van je spandoek? Twijfel je over het formaat, het materiaal of heb je misschien wat hulp nodig bij het ontwerp? Niet zo gek als je je hier niet dagelijks mee bezighoudt. Gelukkig staan de specialisten van Megavista dan altijd voor je klaar! Zij houden zich wél dagelijks bezig met het maken van het mooiste promotiematerialen, en weten precies welke vragen ze je moeten stellen. Laat jouw spandoek dus maken bij Megavista, dan weet je zeker dat je kiest voor de beste kwaliteit!