Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Installateur legt extra groep in groepenkast aan

Het aanleggen van een extra groep in je groepenkast kan nodig zijn om de veiligheid van je elektrische installaties en woning te waarborgen. Wanneer je systeem overbelast raakt kan immers kortsluiting en zelfs brand ontstaan! Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je groepenkast uit te breiden? In deze blog bespreken we alles wat je hierover moet weten, zodat jij weet wanneer dit aan de orde is.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

De groepenkast is het hart van alle elektrische installaties in je huis. Hier komen je stroomkabels binnen. Vervolgens wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Om die reden wordt een groepenkast ook wel een verdeelkast genoemd. Iedere groep in de groepenkast voorziet, afgebakend, een specifiek deel van je huis van stroom. Zo voorkom je overbelasting en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zoals kortsluiting of zelfs brand.

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

Een groepenkast kan een bepaalde hoeveelheid stroom over de groepen verdelen. Er komt 230 volt (V) stroom binnen en afhankelijk van jouw type groepenkast (1-fase of 2-fase), heeft deze één hoofdzekering van 35 ampère (A) of drie van 25 A. Dit betekent dat een 1-fase groepenkast een maximale belasting van 8.050 Watt (W) aankan en een 3-fase groepenkast 17.250 W. Dit wordt verdeeld over groepen van max. 16 A, oftewel: 3.680 W. Ga je meer stroom verbruiken dan binnen je huidige groepen past? Dan moet je natuurlijk een extra groep aanleggen in je groepenkast.

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Situaties waarin je vaak een extra groep moet aanleggen, zijn bijvoorbeeld wanneer je je woning uitbreidt en er een nieuwe ruimte ontstaat of wanneer je apparaten aan je inboedel toevoegt met een vermogen van meer dan 2.000 W. Voorbeelden hiervan zijn: wasmachines en -drogers, vaatwassers, combi magnetrons, ovens enzovoort. Omdat op je huidige groepen waarschijnlijk al (een aantal) elektrische apparaten zijn aangesloten, loop je ook bij apparaten met een lager niveau het risico dat je boven de 3.600 W uitkomt en het wenselijk is een extra groep aan te leggen.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Krachtstroom is bijna nooit nodig in een woonhuis. Voor vrijwel alle huishoudelijke apparatuur volstaat een 3-fase groepenkast, en in de meeste woningen gebouwd na 2010 is deze standaard geïnstalleerd. Hierin kun je dus een normale extra groep aanleggen, zélfs voor jacuzzi’s en laadpalen. Alleen als je een bedrijf aan huis hebt met grote ovens of zware machines, heb je mogelijk een krachtgroep nodig.

Professionele hulp inschakelen

Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >