Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

elektrische laadpaal

Elektrisch rijden wint steeds meer terrein en daarmee groeit ook de behoefte aan goede oplaadmogelijkheden. Als je overweegt een elektrische auto aan te schaffen, is het belangrijk om na te denken over een laadpaal thuis. Dat is immers de plaats waar je auto altijd terugkomt! Maar waar moet je precies op letten bij het laten installeren van een elektrische laadpaal? Hieronder bespreken we vijf belangrijke punten om rekening mee te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een wallbox of een losstaande laadpaal. Een wallbox is compacter en kan aan de muur van bijvoorbeeld je garage worden gemonteerd, terwijl een laadpaal meer ruimte inneemt en vrijstaand is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en esthetische overwegingen: wat vind je zelf het mooist?

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Niet elke elektrische auto heeft dezelfde laadcapaciteit of maakt gebruik van dezelfde stekker. Het is daarom belangrijk om het vermogen en het type stekker van je laadpaal af te stemmen op de specificaties van jouw auto. Zo voorkom je compatibiliteitsproblemen en zorg je ervoor dat je auto optimaal wordt opgeladen. Denk ook na over de toekomst: is je laadpaal compatibel met je volgende auto en met die daarna?

4) Check je energiecontract

Voordat je een laadpaal laat installeren, is het verstandig om je energiecontract te controleren. Je gaat waarschijnlijk aardig wat meer elektriciteit verbruiken als je eenmaal een elektrische laadpaal thuis hebt: heb je dan nog wel de gunstigste energietarieven? Neem je situaties eens door met je energieleverancier en bespreek of er misschien manieren zijn om te besparen op je energierekening.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Last but not least, is het van groot belang om een betrouwbare en ervaren elektricien in te schakelen voor het installeren van je laadpaal. Een goede elektricien kan niet alleen de installatie professioneel uitvoeren, maar ook advies geven over de beste locatie voor de laadpaal en eventuele andere elektrische veranderingen die nodig zijn. Zoek naar elektriciens met goede recensies om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare professional inhuurt voor deze klus.

Op zoek naar een elektricien waar je op kan bouwen? Een specialist die ruime ervaring heeft met de installatie van elektrische laadpalen en alle benodigde certificaten op zak heeft? Neem eens contact op met Zeeman Elektro en bekijk wat ze voor je kunnen betekenen!