Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf

Gazon met graszoden

Een mooie groene tuin realiseer je eenvoudig met graszoden. Dit zijn kant-en-klare rolletjes gras die je eenvoudig legt én verzorgd. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij laten je zien dat dit voor vrijwel iedereen zo gepiept is, zodat jij hopelijk genoeg vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Hoe bereid je je grond voor? Hoe leg je de zoden en welke verzorging hebben deze nodig? Je leest het in deze blogpost.

Wat heb je nodig?

Begin met het verzamelen van het benodigde materiaal. Misschien heb je het één en ander al in je schuur staan of kun je het lenen van een goede buur. Schrijf maar mee:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: de graszoden zelf! Deze bestel je makkelijk en snel op Topgazon.nl.

Je tuin voorbereiden

Gereedschap verzameld en graszoden besteld? Aan het werk, want Topgazon levert snel! Tenzij je een datum verder in de toekomst hebt afgesproken natuurlijk.

Voordat je de graszoden kunt leggen, bereid je de grond voor. Alle oude rommel moet eruit, zodat je een mooi oppervlak “schone” aarde overhoudt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een graszodensnijder of spade. Met de spade spit je vervolgens de aarde nog eens goed om, zo krijgt de grond meer zuurstof. Daarna maak je de grond los en egaliseer je deze met een hark. Met een plank of wals druk je tot slot de grond aan.

De juiste pH-waarde?

Als je grond te zuur is, kan je gazon niet floreren. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Met een bodemtester of pH-meter kun je dit meten. Is de pH-waarde te laag, oftewel te zuur? Neutraliseer je grond dan met wat kalk.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Dan pakken we eerst de hark er weer bij om de geëgaliseerde grond weer luchtig te harken. Alleen de eerste centimeters, niet te diep de grond in. Nu is de grond er klaar voor.

Je begint aan de langste rechte kant. Druk de banen strak tegen elkaar aan en in de grond. Om graszoden af te snijden kun je naast een spade ook een gekarteld broodmes gebruiken. Is het hele oppervlak bedekt met graszoden? Druk het gazon dan nog eens stevig aan met de achterkant van de spade of met een wals bij een groter oppervlak.

De eerste verzorging

Het gazon ligt erin, wat nu? Om de grasplantjes een goede kans te geven zorg je ervoor dat het gras niet uitdroogt. Bewater het gazon direct na het leggen, het liefst met regenwater. Na 7 tot 10 dagen mag je grasmaaien. Maai de sprieten alleen niet te kort, liever niet korter dan 4 cm, omdat je daarmee de groeipunten van de grasplantjes kapot kunt maken.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Je weet nu in grote lijnen hoe je graszoden moet leggen. Voor een uitgebreide uitleg, sla je de handleiding van Topgazon er nog eens op na. Ben je ervan overtuigd dat jij dit klusje zelf kunt klaren? Wij hebben vertrouwen in je! Verzamel je materiaal en bestel je graszoden vandaag nog op Topgazon.nl, je kunt namelijk zelf kiezen wanneer je de zoden wilt ontvangen.

Bestel je graszoden op Topgazon.nl >