5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

zelf vloer leggen

Een nieuwe vloer leggen wordt steeds makkelijker en is allang niet meer voorbehouden aan de vakman alleen. Dankzij gebruiksvriendelijke legsystemen en goede online informatie kan jij als doe-het-zelver ook uitstekend je eigen vloer leggen! Het belangrijkste is een goede voorbereiding, en de juiste tools om je helpen. Welke vragen moet je jezelf stellen, voor je aan deze klus gaat beginnen? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

PLak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Vraag nummer twee heeft te maken met de beschermende ondergrond van je vloer. Want: heeft jouw nieuwe vloer een ingebouwde ondervloer (bijvoorbeeld van kurk of alufoam) of moet je die apart aanschaffen? Een ondervloer heeft belangrijke kwaliteiten als het gaat om geluiddemping en isolatie, dus dit is een stap die je zeker niet wil overslaan. Ook komt je vloer er een stuk stabieler van te liggen, en heeft hij een egaliserende werking. Controleer dus of je een ondervloer nodig hebt en stem hem goed af op de vloer die je gaat leggen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Meten is weten! Dat geldt ook voor de hoeveelheden materiaal die je gaat bestellen voor je vloer. Zowel voor je vloer zelf als voor je ondervloer helpt het om het oppervlak van je vloer goed op te meten. Meet de lengte en de breedte van de vloerdelen, en bereken het aantal vierkante meters door deze twee maten met elkaar te vermenigvuldigen.

Heb je eenmaal het aantal benodigde vierkante meters berekend, neem hier dan nog eens 5% van en tel het bij het totaal op. Het is namelijk slim om rekening te houden met wat snijverlies, zowel voor de vloer als voor de ondervloer. Deel het totaal aantal vierkante meters door de inhoud per pak en je weet hoeveel je moet bestellen!

Voorbeeld:
  • 40 m2 vloeroppervlak = minstens 42 m2 vloer bestellen (5% snijverlies)
  • Pakinhoud = 1,596 m2
  • 42 / 1,596 = 26,31 > 27 pakken bestellen

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voordat je aan de slag gaat met je vloer, is het slim om de juiste tools klaar te hebben liggen. Zo gaat het leggen een stuk vlotter en leg je jouw vloer mooi strak! Breng afstandhouders aan langs de randen van je vloer, zorg dat vloerdelen op maat kan maken (informeer welk type zaag of mes bij jouw vloer past), bescherm je knieën met een schuimkussen of kniebeschermers, en zorg bij het leggen van een harde vloer dat je vloerdelen perfect op elkaar aansluiten met behulp van een hamer, trekijzer en stootblok. Met de juiste hulpmiddelen wordt jouw vloer leggen een eitje!

  • Wigjes of andere afstandhouders
  • Kniebescherming
  • Een passende zaag
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Ligt je vloer erin en ben je helemaal tevreden met het resultaat? De kers op de taart komt natuurlijk pas als je hem helemaal mooi afgewerkt hebt. Denk daarbij aan het gebruik van plinten, rozetten rondom eventuele verwarmingsbuizen en overgangsprofielen tussen delen van de vloer die in hoogte verschillen.

Met name plinten maken visueel het verschil: kies voor een hoge plint of een platliggende plakplint en stem de kleur van je plint af op je vloer of de aangrenzende muur. Zo maak je de overgang tussen vloer en muur zo subtiel mogelijk! Een hoge plint biedt je bovendien de mogelijkheid om lelijke kabels netjes weg te werken.

Blijf je met andere vragen achter?

Heb je nog een prangende vraag die je tegenhoudt om zelf je vloer te leggen? De specialisten van Onlinevloershop helpen je graag op weg. Leg je vraag gerust voor aan één van hun medewerkers, dan helpen ze je vrijblijvend aan de beste oplossing! Je staat er zeker niet alleen voor bij het leggen van je vloer.