Welke functies vind je in een filmcrew?

Aan de productie van een bioscoopfilm of een televisieprogramma werken veel verschillende mensen. Deze mensen kun je vaak opdelen in twee groepen, namelijk de mensen voor de camera, ook wel de cast genoemd, en mensen achter de camera, die bekend staan als de filmcrew. Van acteurs weten we vaak wel wat hun rol is in een film, maar hoe zit dit met de filmcrew?

Functies

Een productie kan wel tot 25 functies hebben en bij de echte grote producties zullen dat ongetwijfeld nog meer zijn. Als we alle functies uitgebreid willen behandelen zijn we nog wel uren bezig. Daarom kijken we naar de functies die het meest voorkomen.

Producent

Het begint allemaal bij de producent van een film, serie of programma. De producent komt namelijk met de opdracht voor een film, serie of programma. Daarnaast zorgt de producent ervoor dat zaken als de rechten (voor bijvoorbeeld een script) en financiƫn geregeld zijn.

Regisseur

Een regisseur is verantwoordelijk voor de gehele artistieke invulling. Hij of zij bepaalt hoe acteurs moeten bewegen en hoe acteurs hun emoties uiten. Daarnaast geeft de regisseur aan de cameramensen aan hoe hij of zij het gefilmd wil hebben.

Camerateam

Het camerateam is een veelzijdig onmisbaar team voor de productie van een film of tv-programma. Het team regelt alles wat te maken heeft met beeld en licht. Het team kan uit veel verschillende soorten functies bestaan. Je hebt namelijk een director of photography, camera operator, first assistant camera operator, focus puller, clapper loader, grip en steadicam operator. De functies die aanwezig zijn binnen een camerateam kunnen verschillen per productie.

Stylisten en grimeur

Stylisten en grimeurs zorgen ervoor dat de acteurs er altijd zo uitzien als dat zij eruit moeten zien. Stylisten zorgen onder andere voor passende kleding. Denk bijvoorbeeld aan de piraten outfits in Pirates of the Caribbean of aan de Spartaanse outfit in de film 300. Daarnaast heb je de grimeurs. Grimeurs verzorgen de make-up van acteurs, maar maken ook littekens of transformeren het hele gezicht. Denk bijvoorbeeld aan het gezicht van Ryan Reynolds in de film Deadpool of aan Jim Carrey in How the Grinch stole Christmas. Ze zijn bijna niet meer te herkennen.