Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Een vol, groen gazon krijg je niet vanzelf. Daar moet je wel wat liefde en aandacht in steken! Naast regelmatig grasmaaien en je gras besproeien op droge dagen, heeft je gazon soms nog wat extra’s nodig. En dat kun je toedienen door een behandeling met gazonmest! Is jouw grasmat toe aan een bemestingsbeurt? Welke mest is goed genoeg voor jouw gazon? En hoe pak je dat eigenlijk aan, bemesten? Je leest het allemaal in onze complete blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Het Nederlandse klimaat lijkt ideaal voor een grasveld: regelmatig regen, zonneschijn en gematigd weer zijn bij ons vaste factoren. Groeizaam weer is er genoeg! Maar wist je dat de bodem van iedere tuin in Nederland van zichzelf te weinig voedingsstoffen bevat voor gezonde grasplanten? Eigenlijk heeft ieder gazon dus baat bij regelmatige bemesting.

Als je ieder voorjaar, zomer en najaar extra voeding toedient, zul je zien dat je gras veel makkelijker en voller groeit, en beter weerstand kan bieden aan droogte, mos en andere plagen. Zeker als je gras nu al ongezonde tekenen vertoont, zoals gele, droge of kale plekken, is het geen slecht idee om met mest aan de slag te gaan!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

In het voorjaar, najaar en in de zomer kan je gras wel wat extra voeding gebruiken. Precies: in de maanden dat het het hardst groeit! In het vroege voorjaar kan het wel een boost gebruiken na de ontberingen van de winter, en in de zomermaanden moet het hete dagen ook goed kunnen weerstaan. En in de herfst maakt het zich opnieuw op voor zijn winterslaap: om die goed te kunnen doorstaan, is een extra dosis voeding zeker niet verkeerd.

  • 1x in het vroege voorjaar (eind maart/begin april)
  • 1 of 2x in de zomer
  • 1x in het najaar (eind september)

Hoe ga je te werk?

Bemesten kun je het beste doen op een droge dag, waarop het niet zo hard waait. Bij windkracht 3 of hoger kunnen de lichte mestkorrels zomaar heel ergens anders belanden, en dat wil je natuurlijk niet! De bodem moet niet te nat zijn, en ook is het belangrijk dat het minimaal 10 graden buiten is, anders kan de grond nog niet zoveel met de mest aan.

  • Maai je gras eerst: zo kunnen de korrels zich goed tussen het gras verspreiden.
  • Strooi de korrels volgens de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor een strooier die je met de hand kunt bedienen, of kies voor een strooimachine als je een groter gazon hebt. Door hulpmiddelen te gebruiken, zorg je dat de mest evenredig verdeeld wordt.
  • Zorg dat je gras binnen 24 uur een plens water krijgt. Komt het niet uit de lucht, besproei je gras dan zelf met de tuinslang!

Welke mest is het beste voor je gazon?

Om het bodemleven onder je gras gezond te houden, raden wij aan om te werken met 100% organische gazonmest. Dit is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, en brengt geen chemicaliën de bodem in, die de natuurlijke evenwichten in de grond kunnen verstoren. Organische meststoffen werken bovendien langer door en zijn veilig voor gebruik op gazons waar regelmatig kinderen of huisdieren op ronddartelen.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.