Hoe verzorg je jouw stenen vloer?

stenen vloer

Een stenen vloer draagt bij aan een luxueuze uitstraling van je huis, en dat is dan ook de reden dat deze type vloeren erg in trek zijn. Wel zijn stenen vloeren erg kwetsbaar. Vuil, grind of zand kunnen al snel kleine beschadigingen achterlaten op deze vloeren. Daarom is het van belang dat vloeren in het algemeen, maar specifiek stenen vloeren, goed onderhouden worden. In deze blog worden schoonmaaktips besproken voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!

Verwijderen van vuil

De eerste stap in de verzorging van jouw stenen vloer is het verwijderen van viezigheid en vuil. In eerste instantie kan dit gemakkelijk door het stofzuigen en dweilen van de vloer. Let er hierbij wel op dat het dweilen gebeurt met een zachte dweil of een microvezeldoek. Schurende middelen moeten te allen tijde vermeden worden! Voor hardnekkig vuil kunnen ook verschillende, speciale schoonmaakmiddelen worden gebruikt, zoals de producten van Lithofin.

Voorkom vlekken

Het is natuurlijk erg jammer als er vlekken komen in een nette, mooie, stenen vloer. Het is daarom van belang om te weten wat je kunt doen om deze vlekken eruit te krijgen, of nog beter, voorkomen. Wanneer er vloeistoffen op de vloer zijn gemorst, moeten deze gelijk worden schoongemaakt met keukenpapier of een absorberende doek. Op deze manier is de kans op vlekken het kleinst. Vlekken voorkomen kan worden gedaan door het gebruik van een onderhoudend impregneermiddel. Op deze manier wordt het schoonmaken van jouw stenen vloer gemakkelijker.

Bescherm tegen krassen

Er kunnen erg snel krassen ontstaan op stenen vloeren. Hier zijn verschillende oorzaken voor, zoals schurende voorwerpen, zand of grind of het verplaatsen van bijvoorbeeld meubels over de vloer. Het is daarom van belang altijd viltjes of iets vergelijkbaars te gebruiken onder de meubels. Daarnaast is het handig om het verschuiven van zware voorwerpen over de stenen vloer te vermijden.

Gebruik van water

Het is prima om water te gebruiken op een stenen vloer, maar overmatig gebruik ervan moet worden vermeden. Als er te veel water wordt gebruikt, kan dit in de vloer trekken en vlekken veroorzaken. Daarom is het verstandig om voorafgaand aan het gebruik van een stenen vloer deze waterbestendig te maken met behulp van een impregneermiddel. Hiermee verminder je het risico op vlekken op de vloer.

Preventief onderhoud

Veel mensen gaan pas bezig met het verwijderen van het vuil, de vlekken of de krassen wanneer ze er al zijn en het te laat is. Het is verstandiger om je vloer preventief te behandelen! De beste middelen voor je stenen vloer, van allesreinigers tot impregneermiddelen, vind je bij Floormade. Neem eens een kijkje op de website, en ontdek wat je nodig hebt voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!